Aggregaatin osto-opas

Aggregaatin osto-opas

Tarvitsetko apua oikean aggregaatin valinnassa? Tämän oppaan avulla osaat valita tarpeisiisi sopivan kokoisen ja tehoisen aggregaatin.

Aggregaatin teho

Generaattorin valinnassa tärkein ominaisuus on aggregaatin teho. Aggregaattia valitessa tulee aina miettiä etukäteen, että mitä laitteita aggregaatilla on tarkoitus käyttää. Ennen aggregaatin valintaa tulee selvittää käytettävien laitteiden teho (W), joka on yleensä ilmoitettu joko laitteen tyyppikilvessä tai käyttöohjeissa. Jos laitteen teho on ilmoitettu hevosvoimissa niin 1 HP on 736W.

- Hiiliharjamoottorin (esim. porakone, pieni katkaisusaha tai muu käsityökone) tehon tarve on laitteen (W) teho x 1.2.
- Oikosulkumoottorin eli induktiomoottorin (esim. kompressori, vesipumppu, pöytäsirkkeli, betonimylly) tehon tarve on laitteen (W) teho x 2.5.

Esimerkkejä aggregaatin valintaan

Aggregaatin teho
Kulmahiomakone 2000W (1-vaihe)
Hiiliharjamoottori
2000W x 1.2 = 2400W
Paineilmakompressori 1500W (1-vaihe)
Oikosulkumoottori
1500W x 2.5 = 3750W
Pöytäsirkkeli 2800W (3-vaihe)
Oikosulkumoottori
2800W x 2.5 = 7000W

1-vaihe vai 3-vaihe aggregaatti?

Mikäli aggregaatilla on tarkoitus käyttää vain verkkovirralla toimivia 230V (1-vaihe) laitteita niin silloin et tarvitse 3-vaihe aggregaattia.

Huomaa, että 3-vaihe aggregaatissa kokonaisteho jakaantuu kolmelle vaiheelle. Esimerkiksi 6600W 3-vaihe aggregaatti antaa ulos 2200W per vaihe. Eli 6600W 3-vaihe aggregaatilla ei voida käyttää yli 2200W 1-vaihe laitteita.

Bensiini vai diesel aggregaatti

Diesel aggregaatin valmistus maksaa enemmän ja siksi se on 30-40% kalliimpi kuin bensiini aggregaatti. Diesel aggregaatti kuluttaa taas 20-30% vähemmän polttoainetta, joten se voi tulla halvemmaksi pidemmällä ajanjaksolla etenkin, jos aggregaattia käytetään paljon.

Nykyään diesel ja bensiini on kuitenkin lähes saman hintaista, joka on vähentänyt diesel aggregaattien kysyntää. Jos kuitenkin oletetaan, että polttoaineiden hinnat palaavat vielä joskus entiselleen niin nyt hankitun diesel aggregaatin käyttö voi olla tulevaisuudessa merkittävästi halvempaa.

Aggregaatin huolto

Kuten mikä tahansa polttoainemoottori niin myös aggregaatin moottori tarvitsee käyttöikänsä aikana huoltoa. Aggregaatin voi huollattaa itse tai moottorin valmistajan merkkiliikkeessä. Esimerkki aggregaatin huolto-ohjeista:

20 tunnin jälkeen

 

  • Moottoriöljyn vaihto.
50 tunnin välein

 

  • Ilmanpuhdistimen puhdistus ja pesu. Suositellaan useammin, jos aggregaattia käytetään pölyisessä tai likaisessa ympäristössä.
  • Tarkista sytytystulppa, puhdista ja säädä tarvittaessa.
100 tunnin välein

 

  • Ilmanpuhdistimen vaihto.
  • Moottoriöljyn vaihto.
300 tunnin välein

 

  • Sytytystulpan vaihto.

Varaosien saatavuus

Halvoissa aggregaateissa käytetään lähes aina niin sanotusti merkittömiä kiinalaisia moottoreita, joihin voi olla erittäin vaikea saada varaosia – jos ollenkaan. Ja jos varaosia löytyy, mutta niitä ei ole saatavilla suoraan maahantuojan varastosta niin toimitusaika Kiinasta Suomeen voi olla useita kuukausia.

Eurooppalaisten huippuvalmistajien aggregaateissa käytetään usein tunnettuja moottorimerkkejä kuten Honda, Mitsubishi, Lombardini ja Briggs & Stratton, joihin on helposti saatavilla varaosia niin Suomesta kuin muualta Euroopasta.